Talajon fekvő padló talajnedvesség elleni szigetelése

- Talajnedvesség ellen szigetelhetünk oxidált bitumenes lemezzel min. 4 mm vastagsággal két rétegben, vagy sbs-modifikált bitumenes lemezzel egy rétegben (más néven elasztomer bituemenes lemezzel). Az utóbbival jelentős munkadíjat meg tudunk takarítani.

- Az anyagválasztás előtt célszerű a termékek Termékadatlapján, és Teljesítmény Nyilatkozatán feltüntetett információkat elolvasni, és tájékozódni többek között a termék vastagságáról. Nem mindegy ugyanis, hogy a termék nevében szereplő 2 szám, a termék súlyát adja meg (kg/m ), vagy a vastagságát (mm).

- Olyan lemezzel javasolt dolgozni, amely az épület mozgásaiból adódó repedéseket könnyűszerrel át tudja hidalni, azaz tartósabb és nagyobb igénybevételnek is kitehető. Az oxidbitumenes lemez 0 C és 5 C fok közötti hőmérsékleten rideggé válik, míg az sbs-modifikált lemez (típusától függően) akár - o 20 C fokig is rugalmas marad.

- Érdemes a szigeteléshez lehetőleg hosszabb garanciaidővel rendelkező terméket választani. A termékekre általában a gyártók vízzárósági garanciát adnak, aminek feltétele a szakszerű termékválasztás, és az alkalmazástechnikai előírásoknak megfelelő kivitelezés. Érdemes előzetesen tájékozódni a Garanciális Feltételekről is.

- A szigetelési munkákhoz olyan kivitelezőt válasszunk, aki szakképzett munkatársakkal rendelkezik, és olyan referenciákkal rendelkezik, amik több éve készültek, és megtekinthetők, leellenőrizhetők. Ez lehet, hogy többe kerül, de ne felejtsük el, hogy a szigetelés költséges a kivitelezési költség 3-5%-a, de a hibás szigetelés javítása ennek többszöröse is lehet.

- A kivitelezési munkákra vonatkozóan kössünk szerződést a vállalkozóval, hiszen szerződés hiányában nem érvényesíthető a munkára vonatkozó garancia, de az anyagra vonatkozó garancia sem, ha azt a vállalkozó szerezte be, és a vásárlást igazoló számlákat, illetve azok másolatát nem adta át.

- A szigetelési munkákat menet közben is és a munkák elkészülte után is ellenőrizni kell. Célszerű az ellenőrzéssel szigetelési területen jártas műszaki ellenőrt megbízni. Mindenképp ellenőrizendő a helyszínre kiszállított termék (hogy ez lett-e betervezve), a kivitelezés technológiája, és az elkészült munka. Az esetleges hibás kivitelezés a szigetelésre kerülő szerkezetek elhelyezése, beépítése előtt még javítható, de az utólagos javítások jóval többe kerülnek.

- A talajnedvesség, talajpára elleni szigetelést – amennyiben csak függőleges terhelést kap- nem kell teljes felületen leolvasztani, mivel az megfelelően összeolvasztott átlapolásoknál alul kifolyó bitumen sávonként rögzíti, de amennyiben a szigetelésen nagyobb mechanikai igénybevételt jelentő munkavégzés (pl. aljzatbeton készítése) történik, akkor javasolt a bitumenes kellősítés, és a teljes felületen történő leolvasztás. A kétrétegű szigetelés második rétege, valamint a függőleges szigetelések összes rétege (pl. lábazat szigetelés) minden esetben teljes felületen történő lángolvasztással ragasztandó le.

- A fal alatti szigetelés is folytonosítandó, tehát a szigetelőlemezek átlapolása teljes szélességben (10 cm) összeolvasztandó. A megfelelő összeolvasztás jele, hogy a bitumen kicsit kifolyik a felső lemez széle alól. Ha ilyet nem látunk, vagy a bitumen kanállal le van húzva, akkor csavarhúzóval finoman a felső lemez széle alá nyúlva és megemelve ellenőrizhető a megfelelő összeolvadás.

- A szigetelés, majd a falazat elkészülte után többnyire nem azonnal készül a padló alatti szigetelés, ezért a fal alól kilógó szigetelőlemezt fóliával és pallóval (vagy deszkával, osb lappal) meg kell óvni a mechnikai hatásoktól és az elszennyeződésétől.

A teljes felületen leolvasztott bitumenes lemez nem mozog az aljzat felett, nem kopog, ha enyhén megütögetjük. A toldásoknál, átlapolásoknál teljes szélességben össze kell olvadjon az alsó és a felső anyag. Ez az anyag szélének megemelésével ellenőrizhető. Hiba esetén azonnal kérjen javítást. A szigetelés aljzata alatt a feltöltést tömöríteni kell. Az aljzatbeton (szerelőbeton) az alaptestekhez vasalással (pl. acéltüskékkel) legyen rögzítve, hogy a két szerkezet határán ne alakuljon ki repedés. Az aljzat legyen megszilárdult, száraz, felülete sima legyen! Oxidált (vagy más néven oxid-) bitumenes lemez üvegfátyol betéttel (azaz üvegfátyol hordozóréteggel) talajnedvesség, talajpára elleni szigetelésre csak talajszint felett lévő padlókesetén, minimum két rétegben alkalmazható, megfelelően szilárd és merev, repedésmentes aljzat esetén, tehát pl. az alaptestekkel összevasalt, egybe épített alsó és felső vasalással ellátott aljzat esetén.

Jó tanácsok, amelyek érdemes betartani

- A szigetelési munkákra vonatkozó általános követelményeket az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége) által kiadott Tervezési és Kivitelezési Irányelvek határozzák meg. Ennek alkalmazása nem kötelező, de ajánlott, mivel a bírósági gyakorlatban szabvány helyettesítőként veszik figyelembe. További információ: www.emsz.hu.

- Az ÉMSZ Irányelvek tartalmazzák, hogy milyen szigeteléshez milyen anyagtípust, milyen vastag szigetelőlemezt, hány rétegben kell alkalmazni, és tartalmazza az alkalmazott technológiára vonatkozó ajánlásokat is. A kiadványban leírtak a kivitelezés ellenőrzése szempontjából is hasznos támpontot nyújtanak.

- Figyeljünk különösen arra, hogy a szigetelőlemez ne váljon el az aljzattól, hiszen akkor az alatt felgyűlhet a nedvesség, nem megfelelően összeolvasztott átlapolásokon átjuthat a talajpára, vagy a nedvesség.

- Védjük az elkészült szigetelést, mert ennek hiányában a kivitelezés során jelentkező igénybevétel a szigetelés károsodásához vezethet.

- Tartsuk szem előtt, hogy a nem megfelelő ívű hajlatok esetén, illetve hűvösebb időben történő kivitelezéskor az oxidbitumenes lemez megtörhet.

- Ne feledkezzünk meg arról, hogy az aljzatbeton és az alaptest a nem megfelelő összeépítés miatt (vagy a nem megfelelően tömörített aljzat miatt) eltérő mértékben tud megsüllyedni, a szigetelés elnyíródását okozhatja.